Polovině Čechů chybí vitamin D

České noviny přinesly zprávu, že asi polovina obyvatel České republiky má v sobě méně vitaminu D než činí doporučená dávka.

I když si tělo umí vyrobit vitamin D při pobytu na slunci, lékaři doporučují kvůli ztenčené ozónové vrstvě raději  jiný přísun. „Dá se přijímat v potravě. Je nebezpečné dostávat ho sluněním,“ uvedl přednosta dermatovenerologické kliniky královéhradecké fakultní nemocnice Karel Ettler. Důvodem je vysoký nárůst výskytu melanomu kůže.

Vitamin D, který je rozpustný v tucích, je nezbytný pro vstřebávání vápníku či fosforu ve střevě. Potřeba je také pro správnou tvorbu kostí. Jeho nedostatek může mít za následek jejich měknutí. Mohou se i kazit zuby. Vitamin D obsahují například játra či rybí tuk.

Podle amerických vědců vitamin D a rybí tuk dokážou také chránit lidské srdce. Dariush Mozaffarian z Harvardské univerzity pro tisk uvedl, že rybí tuk se při klinických testech jako jediný z potravinových doplňků trvale ukazuje jako účinná ochrana před úmrtím u osob trpících nemocemi srdce.

Například olej ze žraločích jater obsahuje nenasycené mastné kyseliny omega-3. Ty jsou schopné stabilizovat elektrický systém srdce, ale také snižují krevní tlak a regulují množství tělesného tuku. Tím zpomalují průběžné ucpávání cév a také brání ve tvorbě otoků.

Jiné klinické studie potvrzují, že vitamin D je schopen oddálit symptomy stárnutí a že jeho nedostatek zvyšuje riziko cukrovky až o osmdesát procent. A podle rakouských vědců stojí pokles vitamínu D v těle i za nízkou hladinou testosteronu u mužů. S tou se potýká asi čtvrtina mužů ve věku nad šedesát let.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *