Odpověď na alergie – Kozí mléko

V posledních desetiletích se staly nejrůznější formy alergií doslovnou metlou lidstva. Naštěstí ne smrtící, jako AIDS, ale výrazně snižující kvalitu života. Jednou z velmi rozšířených je alergie na kravské mléko, která je rozšířena v dětské populaci až v 7,5 %.

Potěšující skutečností však je, že 60 – 70% z takto postižených dětí má šanci dále mléko konzumovat. Ovšem mléko kozí, na které alergické nejsou!

Možná se nyní pousmějete ? Kde v dnešní době shánět kozí mléko? Naštěstí i u nás začíná být dostupné kozí mléko ve formě sušené a tedy bez problémů po celý rok. Jeho zpracování zároveň odstraňuje dříve často přítomný a nepříjemný zápach, který tento produkt provázel.

Dobrou zprávou je, kozí mléko není vhodné jen pro malé pacienty, ale také pro dospělou populaci, která docení celou řadu jeho výhod, jež ho mohou upřednostňovat před mlékem kravským. Kozí mléko je doporučeníhodné nejen díky vyššímu obsahu fosforu, vápníku a vitamínu D, ale především pro odlišné složení bílkovin a tuků, které jej činí stravitelnějším.

V minulosti bylo kozí mléko doporučováno a s úspěchem podáváno při celkovém oslabení organismu, tuberkulózní pacienti jej často označovali za rozhodující faktor svého vyléčení.

banner-zdraví

V dnešní době hospodářského dostatku můžeme kozí mléko úspěšně používat z celé řady dalších důvodů. Pomáhá při onemocněních trávícího traktu a přidružených orgánů, jako jsou játra či slinivka. Má totiž zásaditější charakter nežli mléko kravské a tudíž vyšší neutralizační kapacitu. Příznivě působí při oslabení imunitního systému, které je v dnešní době civilizací poznamenaného života žel časté.

Švýcarští odborníci z oboru zdravé výživy zdůrazňují, že pravidelné pití kozího mléka může potlačit i tvrdošíjná onemocnění kůže, na čemž se může podílet i jeho pozitivní vliv na nervovou soustavu člověka, jejíž přetížení či nevyrovnanost může mít na kožních potížích významný podíl.

Existuje tedy řada pádných důvodů, proč bychom se měli navracet k produktu, který byl kdysi v našich zemích běžně dostupný a s výhodou používaný.

MUDr. Jaroslav Navrátil, CSc.

SLOŽENÍ

složení mléka (100ml) ml)ml) lidské kravské kozí
obsah tuku (g) 4,0 3,6 3,8
obsah proteinu (g) 1,2 3,3 3,3
obsah popelovin (g) 0,3 0,7 0,8
obsah laktózy (g) 7,0 4,8 4,7
energie (kcal) 71 69 76
vápník (mg) 33 110 126
fosfor (mg) 43 103 159
hořčík (mg) 4 12 16
draslík (mg) 55 138 181
sodík (mg) 15 58 41
železo (mg) 0,15 0,10 0,05
vitamin A (mj) 160 158 120
vitamin D (mj) 1,4 2,0 2,3
vitamin B1 (mg) 0,017 0,04 0,05
vitamin B2 (mg) 0,04 0,18 0,12

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *