Červená řepa – jedna z nejléčivějších zelenin

Červená řepa neboli krvavý elixír mládí.
Zmínky o účincích této zeleniny pochází už z Babylonie.

Rudou barvu dávají řepě antokyany a betanin, působí proti kornatění cév a posilují činnost jater a žlučníku.

Je bohatá na vápník, draslík, křemík, hořčík, fosfor,
měď, zinek

Červená řepa je onkology doporučována jako prevence proti rakovině.
Konzumace červené řepy je vhodné i při ozařování a chemoterapii, má i přímý vliv na zmenšování některých nádorů.

Je bohatou zásobárnou vitaminů C, B1, B2, B6 a E, dodává tělu vzácné živiny.

Léčivé účinky

* snižuje cholesterol
* vykazuje protirakovinnové účinky
* má prokazatelné účinky na leukemii
* zlepšuje imunitní systém
* pročišťuje lymfatický systém 

* zesiluje cévní stěny, posiluje kosti
* zbavuje střeva jedovatých látek
* má pozitivní vliv na zrak
* léčí menstruační problémy
* je velmi přínosná pro ženy po menopauze, jelikož stabilizuje hladinu hormonů
* léčí zácpu
* zmírňuje stres a zlepšuje náladu
* užívání se doporučuje i v těhotenství, jelikož pomáhá při zdravém vývoji plodu 

Šťáva z červené řepy, jablek a zázvoru
Očistěte zázvor, oloupejte řepu a jablka.
Vše postupně dávejte do odšťavňovače.
Dokonalý koktejl je možné zředit i vodou.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *