Zařaďme do našeho jídelníčku vitamínovou bombu

Dýně Hokaido

má nádhernou barvu a máslovou chuť a málo kalorií.
V našich krajích není až zase tak dlouho známá, je ale odpradávna pěstována na Dálném východě, odkud se dále šířila do Ameriky.

Je výborná pečená, gratinovaná nebo dušená na másle.
Můžeme ji použít jako hlavní přísadu do polévek, omáček, můžeme z ní udělat bramborovo-dýňovou kaši, nebo ji můžeme použít k přípravě moučníků.

  • je bohatá na vitamíny C a skupinu vitamínu B, minerály, jako je vápník, hořčík, fosfor, draslík, betakaroten, vlákninu, kyselinu listovou

  • má detoxikační a močopudné vlastnosti|

  • zlepšuje pravidelnou stolici

  • pomáhá z těla vylučovat toxické látky

  • posiluje imunitní systém

  • napomáhá při onemocněních sleziny, slinivky, žaludku

  • pozitivně působí na ledvinové a srdeční obtíže

  • je vhodná pro těhotné ženy

  • celkově regeneruje tělesné buňky

  • působí jako přírodní antidepresivum

  • je vhodná potravina při hubnutí

    Hokaidová polévka

Ingredience:

1 ks dýně hokaido, 1 ks cibule, 2 ks menší brambory, voda, špetka pepř, 0,5 lžičky mořská sůl, 0,5 PL olivový olej

Postup:

Dýni oloupejte, vydlabejte vnitřek a samotnou dužinu nakrájejte na malé kostičky. Brambory také oloupejte a nakrájejte na malé části. Cibuli si nakrájejte na drobno. Na olivovém oleji zpěňte cibulku a pak přidejte nakrájenou dýni a brambory. Trochu opražte a zalijte vodou po vrch zeleniny. Přisypte koření, sůl a vařte do změknutí cca 15-20 minut. Když je zelenina uvařená tak polévku odstavte a ponorným mixérem rozmixujte celou hmotu. Vznikne Vám hustá polévka i bez zahuštění moukou.

Tak dobrou chuť

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *