SŮL kdy škodí a kdy pomáhá ?

Sůl neboli bílé zlato

Jako dochucovadlo ji lidstvo používalo již ve starověku, kdy jí získávalo odpařováním mořské vody.

Lidské tělo si sůl samo nedokáže vytvořit a nemůže bez ní fungovat.
Bez soli by nebylo života.

  • Kdy je sůl je důležitá?

při tvorbě žaludečních šťáv
při svalových kontrakcích
pro udržování vody v těle
zbavuje tělo odpadních látek a dodává mu důležité minerály

  • Kolik soli potřebujeme?

Optimální příjem soli je 2-4 g denně.
Průměrná spotřeba v dnešní době mluví jinak, více než 16 g!

  • Jak se na našem těle podepíše nadměrný příjem soli nebo konzumace slaných jídel (uzené ryby, slanina, slané sýry, konzervy, fastfood apod.)?

nepříznivě působí na kardiovaskulární systém
způsobuje vysoký krevní tlak, který může vést k infarktu nebo mrtvici
poškozuje funkci ledvin
snižuje pevnost a pružnost kůže
poškozuje cévy
způsobuje otoky, cévní mozkové příhody

  • Proč po slaném jídle žízníme?

Kdo hodně solí, hodně soli také vymočí. Sůl váže vodu a tělo dehydruje, důsledkem je pak žízeň.

  • Čím ji nahradit?

bylinkami a kořením
omezte používání ochucovadel
konzumujte so nejvíce čerstvé sezónní zeleniny a ovoce

 

 

vše pro Vaše zdraví ….

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *