Zelí a jeho léčivé účinky

V zimním období pociťujeme zvýšenou potřebu vitamínů. Většinou každý z nás sáhne po exotickém ovoci, zapomínáme však na domácí produkt, které má pro naše zdraví obrovský význam :-)

….. zelí, ale kysané

Zelí je nestarší kultivovanou zeleninou, která se pěstuje více než 4 tisíce let.
Staří Řekové a Římané používali zelí při léčbě žaludečních vředů a morové nákazy.

Obsahuje množství hodnotných bioaktivních látek – bakterie kyseliny mléčné, vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, minerály jako draslík, hořčík, fluor a enzymy. Kysané zelí rovněž podporuje tvorbu krve a hormonů. Umožňuje bojovat proti únavě, zlepšuje obranyschopnost organismu a zvyšuje odolnost proti stresu. Dále aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Snižuje také vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Podporuje i látkovou výměnu a má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.

Nejdůležitější složkou kysaného zelí je kyselina mléčná.
Šťáva z kysaného zelí má příznivé účinky na střevní mikroflóru.
Pravidelnou konzumací můžeme předejít infarktu, depresivním stavům a mnoha jiným civilizačním chorobám.

  • kysané zelí je bohaté na vitaminy C, E a K

    vitamin C jako antioxidant upevňuje imunitu, zajišťuje pružnost cév, kostí a zubů

  • zlepšuje funkce mozku

  • snižuje záněty

    antioxidanty v zelí díky své protizánetlivé schopnosti snižují bolest kloubů, svalů a jiných zanícených oblastí

  • napomáhá zvládat stres

    zelí obsahuje probiotika, která pomáhají produkovat a uvolňovat trávící enzymy, které spolupracují s chemickymi látkami v mozku. Probiotika pomáhají vytvářet „šťastné hormony“ a bojují proti stresu

  • dodává energii

    zelí totiž obsahuje vysokou hladinu železa, které napomáhá k výrobě energie, v těle zvyšuje metabolismus a krevní oběh, čímž zvyšuje okysličení orgánů a buněk

  • zlepšuje zrak

    kysané zelí obahuje velmi málo karotenů, avšak velké množství vitaminu A, který snižuje riziko makulární degenerace a šedého zákalu

  • podporuje pravidelné vyprazdňování a zabraňuje tak zácpě

  • detoxikuje organismus 

    kyselina mléčná spolu s vitamínem B pomáhá při regeneraci poškozené střevní sliznice. Kysané zelí a šťáva z něho velmi příznivě působí na střevní mikroflóru

  • má omlazující účinek

  • snižuje hladinu cukru v krvi

  • pomáhá při tvorbě červených krvinek

  • napomáhá chránit před vznikem rakoviny jater, plic, tlustého střeva a prsu

    díky účinným látkám zabraňujícím bujení vznikajících v procesu kvašení, kdy vznikají tzv. isothikyanáty, jedná se o látky se silným protirakovinným účinkem

 

 

 

vše pro Vaše zdraví ……

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *