Klanopraška – potěšení pro játra

Klanopraška čínská (Schizandra chinensis)

Kdyby naše játra uměla mluvit, jistě by si řekla o čínskou schizandru. Semena plodů rostliny Schizandra chinensis, česky klanopraška čínská, totiž chrání proti intoxikaci a zejména podporují enzymatické procesy v játrech. Má příznivý vliv na regeneraci jaterního parenchymu. Důvodem je přítomnost účinné látky schizandrin. Ta rovněž stimuluje nervovou soustavu, snižuje obsah cukru v krvi a zvyšuje fyzickou i psychickou odolnost.

Schizandra patří mezi rostliny s adaptogenními účinky, které zpomalují degenerativní pochody v organismu. Při klinických zkouškách se osvědčila při léčbě depresí a zlepšení svalového výkonu.

Kdy schizandra pomáhá

  • povzbuzení při námaze, zvyšuje odolnost organismu proti námaze, únavě, přepracování – k odstranění stresu
  • po chirurgických operacích – pomáhá hojit rány, působí protizánětlivě
  • vhodné podávat při chorobách kardiovaskulárního systému, při zvýšené hladině cholesterolu, při hypotenzi – nízkém krevním tlaku
  • pomáhá při léčbě zažívacího traktu, působí jako ochrana jater – vhodné po onemocnění jater
  • vhodné použití u teplot a bolestí – jen jako podpůrný prostředek, není to lék. Podílí se na snížení teploty a zmírnění bolestí.
  • vhodné podávání preparátu při poruchách potence, působí jako mírné afrodisiakum
  • při léčení průjmu – vhodně doplňuje klasickou léčbu průjmů
  • mírně snižuje hladinu krevního cukru – vhodné u diabetu

Věrohodné prameny o léčebných účincích schizandry se datují od 6. století. Jako oficiální droga je schizandra uvedena v čínském farmakopei ze 17. století. Používá se především plod, ale i listy, kůra a kořeny.

Rostlina patří mezi světlomilné a je velmi odolná proti zimě. I proto se dostává také do českých zahrad. Je liánovitého charakteru a pro svůj růst potřebuje oporu. Kvete a následně plodí ve čtvrtém až pátém roce stáří. Bobulovité plody mají korálově červenou barvu. Z jedné rostliny je možné získat dva až pět kilogramů plodů, které se suší v tenkých vrstvách při teplotě do 50 stupňů Celsia.

Plody se používají pro přípravu marmelád, nealkoholických nápojů i jako sušené ovoce. Sušené plody a listy slouží jako základ do čajů nebo čajových směsí s adaptogenními účinky.

 

vše pro Vaše zdraví …

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *