Pravda o kolagenu – proč je důležitý?

Čas nezastavíme. Mládí je plné vitality, s přibývajícími léty se ale organismus vyčerpává. I když příznaky nemusí být  zřejmé, děje se to. Kůže ztrácí na pružnosti, klouby vržou, v kostech lupe… Možná to sami znáte. Jednou z příčin je úbytek kolagenu. 

Komplexní protein

Kolagen je nejčastěji se vyskytující živočišná bílkovina, tvoří strukturu všech kostí, vazů, šlach a chrupavek. Skládá se z aminokyselin, hlavně glycinu, prolinu, glutaminu a argininu. Odborné kruhy rozlišují celkem 27 typů. My ovšem nechceme suplovat vědecký článek. Pro nás jsou podstatné především 3 z nich. Typ I máme ve šlachách, v kůži a v kostech. Typ II nacházíme především v chrupavkách a typ III potom v cévních stěnách.  Ztráta této cenné bílkoviny se projevuje bolestí, ztuhlostí a otoky kloubů. Její nedostatek se ale podepisuje i na stavu pleti, především na její ubývající pružnosti a přibývající suchosti a drsnosti. Kolagen má ovšem vliv i na celulitidu, strie a celkově na stav pojivových a podpůrných tkání.

Životospráva, klíč ke všemu

Naše tělo si kolagen samo vytváří, postupně ale ve stále menší míře. Jeho přirozená produkce klesá především po třicítce. Nejde ale jenom o věk. Prim jako ve všem hraje životní styl. Rozhodující je co jíme, zda se hýbeme a také skutečnost, jestli se vyhýbáme faktorům, které vlastní kolagen ničí. Vzpomeňte si třeba na stav pleti alkoholiků. Právě alkohol, ale také kouření, stres, nedostatek spánku apod. mají na kolagen zásadní vliv. Je naivní se domnívat, že ho tělu stačí uměle dodat a bude vystaráno. Tělo nedokáže cizí kolagen rozpoznat a už vůbec ne přijmout za vlastní. Pokud chceme zaznamenat efekt, musíme podpořit tvorbu našeho vlastního kolagenu.

 

Máme kolagen pro vegany

Jedná se o živočišnou bílkovinu extrémně koncentrovanou např. ve vnitřnostech, ale není pravda, že ji nenajdeme v rostlinách. Každý máme možnost volby, karma však nezapomíná. My v GOODIE volíme cestu nejmenšího zla a produkty etické a přitom velmi účinné.

Irský mech

Úžasný rostlinný zdroj kolagenu byl v této podobě objeven v Irsku v 19. století. Užívá se namočený a vytváří tak gel výborný k zahušťování pokrmů. Představuje rostlinnou alternativu k živočišné želatině. Vyživuje klouby, kosti i šlachy a jeho výsledky rychle spatříte i na pružnosti a celkovém stavu  pleti.

MSM

 

 

 

 

 

 

 

Organická sloučenina síry uvolněné z mikroskopických planktonů do mořské vody tvoří přirozenou vazbu mezi proteiny ve vlasech, kůži, kloubech a chrupavkách. My k němu navíc doporučujeme přidat vitamin C, který zvyšuje vstřebatelnost kolagenu, a užít je rozmíchané ve vodě nebo smoothie.

Berry Mix

Vitamin C v nejlepší vstřebatelné formě? Právě v našem Berry Power Supermix! Tato kombimace perfektně doplní jakoukoliv suplementaci kolagenu a podpoří jeho tvorbu. Dobře chutná ve vodě, smoothies, čerstvých šťávách nebo kaších.

Vitamin C není jedinou aktivační živinou. Tvorbu kolagenu podporují třeba i potraviny obsahující anthokyanidiny, např. ostružiny, třešně nebo borůvky. Internet je plný zajímavých doporučení, které dále napoví.

… vše pro Vaše zdraví

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *