Zelí a jeho léčivé účinky

V zimním období pociťujeme zvýšenou potřebu vitamínů. Většinou každý z nás sáhne po exotickém ovoci, zapomínáme však na domácí produkt, které má pro naše zdraví obrovský význam :-)

….. zelí, ale kysané

Zelí je nestarší kultivovanou zeleninou, která se pěstuje více než 4 tisíce let.
Staří Řekové a Římané používali zelí při léčbě žaludečních vředů a morové nákazy.

Obsahuje množství hodnotných bioaktivních látek – bakterie kyseliny mléčné, vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, minerály jako draslík, hořčík, fluor a enzymy. Kysané zelí rovněž podporuje tvorbu krve a hormonů. Umožňuje bojovat proti únavě, zlepšuje obranyschopnost organismu a zvyšuje odolnost proti stresu. Dále aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Snižuje také vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Podporuje i látkovou výměnu a má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.

Nejdůležitější složkou kysaného zelí je kyselina mléčná.
Šťáva z kysaného zelí má příznivé účinky na střevní mikroflóru.
Pravidelnou konzumací můžeme předejít infarktu, depresivním stavům a mnoha jiným civilizačním chorobám.

  • kysané zelí je bohaté na vitaminy C, E a K

    vitamin C jako antioxidant upevňuje imunitu, zajišťuje pružnost cév, kostí a zubů

  • zlepšuje funkce mozku

  • snižuje záněty

    antioxidanty v zelí díky své protizánetlivé schopnosti snižují bolest kloubů, svalů a jiných zanícených oblastí

  • napomáhá zvládat stres

    zelí obsahuje probiotika, která pomáhají produkovat a uvolňovat trávící enzymy, které spolupracují s chemickymi látkami v mozku. Probiotika pomáhají vytvářet „šťastné hormony“ a bojují proti stresu

  • dodává energii

    zelí totiž obsahuje vysokou hladinu železa, které napomáhá k výrobě energie, v těle zvyšuje metabolismus a krevní oběh, čímž zvyšuje okysličení orgánů a buněk

  • zlepšuje zrak

    kysané zelí obahuje velmi málo karotenů, avšak velké množství vitaminu A, který snižuje riziko makulární degenerace a šedého zákalu

  • podporuje pravidelné vyprazdňování a zabraňuje tak zácpě

     

  • detoxikuje organismus 

    kyselina mléčná spolu s vitamínem B pomáhá při regeneraci poškozené střevní sliznice. Kysané zelí a šťáva z něho velmi příznivě působí na střevní mikroflóru

  • má omlazující účinek

     

  • snižuje hladinu cukru v krvi

     

  • pomáhá při tvorbě červených krvinek

     

  • napomáhá chránit před vznikem rakoviny jater, plic, tlustého střeva a prsu

    díky účinným látkám zabraňujícím bujení vznikajících v procesu kvašení, kdy vznikají tzv. isothikyanáty, jedná se o látky se silným protirakovinným účinkem

 

 

 

vše pro Vaše zdraví ……

 

 

One Response to Zelí a jeho léčivé účinky

  1. Zeli – bozsky lek na krasnou plet i silny imunitni system Avokado a zdravi: 12 duvodu proc jist avokado pravidelne 20 skodlivych potravin, kterym byste se meli po „tricitce“ vyhnout Reishi – bozska houba nesmrtelnosti a jeji ucinky 8 potravin, ktere nam pomohou zbavit se parazitu 10 superpotravin, ktere cisti jatra 10 padnych duvodu, proc pit vodu s citronem Angrest a jeho blahodarne ucinky na zdravi 10 anti-alergennich potravin, ktere pomohou vylecit vasi alergii Chcete-li mit krasnou zarici plet a dostatecne silny imunitni system, pak do sveho jidelnicku urcite zaradte zeli. Zeli se radi mezi brukvovitou zeleninu, ktera je notoricky znama pro svuj vysoky obsah prospesnych zivin. Pokud se tedy snazite vylepsit svuj jidelnicek, pak by mela byt brukvovita zelenina na samem vrcholu vaseho seznamu potravin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *