Mrkvový koláč

  • 4 ks najemno nastrouhané mrkve
  • 200 – 250g tygřích oříšků
  • 150 – 200g datlí medjool
  • 80 – 100g strouhaného kokosu
  • 1 čl. cejlonské skořice
  • ½ čl. nastrouhaného zázvoru (může být i sušený zázvor)
  • ¼ čl. muškátového oříšku
  • špetka soli

Náplň

  • 200g kešu oříšků
  • ¼ šálku vody
  • 3 PL agáve sirup
  • 1 čl mleté ​​vanilky
  • 1 – 2 PL čerstvé citrónové šťávy
  • špetka soli
  • ⅓ šálky rozpuštěného kokosového oleje

Postup

  1. Nejprve si najemno nastrouháme mrkve.
  2. Datle necháme na cca 10 minut odležet v horké vodě. V kuchyňském robotu nebo mixéru nejprve mixujeme datle a oříšky. Tygří jsou tvrdší, takže to může trvat trošku déle.
  3. Potom přidáme nastrouhanou mrkev, strouhaný kokos, zázvor, muškátový oříšek, skořici, špetku soli a znovu mixujeme, dokud se všechny ingredience nespojí a nevznikne nám základní vrstva, která se bude dostatečně „lepit“ a nebude se trousit.
  4. Připravíme si formu, kterou vysteleme pečícím papírem tak, aby byl papír až přes okraj. (Koláč se vám bude mnohem snáze vybírat z formy) Spodek formy si můžete trošku potřít olejem, aby se papír nehýbal, když budete vrstvu roztírat. Když máme formu připravenou, vrstvu rovnoměrně rozetřeme a dáme zachladit do mrazničky.
  5. Náplň připravíme tak, že mixujeme v kuchyňském robotu kešu, vodu, agáve sirup, mletou vanilku, sůl a citrónovou šťávu.
  6. Mixujeme, dokud nebude hedvábně hladká.
  7. Nakonec ke směsi přidáme kokosový olej a mixujeme.
  8. Hotovou náplň vylijeme na vychlazený základ a uhladíme.
  9. Hotový koláč dáme zchladit na cca 3 hodinky a poté můžeme podávat.
  10. Vrch koláče můžeme posypat oříšky, mrkvovými hoblinami či dozdobit baby mrkvičkami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *