Mrkvový koláč
29. 9. 2023
- 4 ks najemno nastrouhané mrkve
- 200 – 250g tygřích oříšků
- 150 – 200g datlí medjool
- 80 – 100g strouhaného kokosu
- 1 čl. cejlonské skořice
- ½ čl. nastrouhaného zázvoru (může být i sušený zázvor)
- ¼ čl. muškátového oříšku
- špetka soli
Náplň
- 200g kešu oříšků
- ¼ šálku vody
- 3 PL agáve sirup
- 1 čl mleté vanilky
- 1 – 2 PL čerstvé citrónové šťávy
- špetka soli
- ⅓ šálky rozpuštěného kokosového oleje
Postup
- Nejprve si najemno nastrouháme mrkve.
- Datle necháme na cca 10 minut odležet v horké vodě. V kuchyňském robotu nebo mixéru nejprve mixujeme datle a oříšky. Tygří jsou tvrdší, takže to může trvat trošku déle.
- Potom přidáme nastrouhanou mrkev, strouhaný kokos, zázvor, muškátový oříšek, skořici, špetku soli a znovu mixujeme, dokud se všechny ingredience nespojí a nevznikne nám základní vrstva, která se bude dostatečně „lepit“ a nebude se trousit.
- Připravíme si formu, kterou vysteleme pečícím papírem tak, aby byl papír až přes okraj. (Koláč se vám bude mnohem snáze vybírat z formy) Spodek formy si můžete trošku potřít olejem, aby se papír nehýbal, když budete vrstvu roztírat. Když máme formu připravenou, vrstvu rovnoměrně rozetřeme a dáme zachladit do mrazničky.
- Náplň připravíme tak, že mixujeme v kuchyňském robotu kešu, vodu, agáve sirup, mletou vanilku, sůl a citrónovou šťávu.
- Mixujeme, dokud nebude hedvábně hladká.
- Nakonec ke směsi přidáme kokosový olej a mixujeme.
- Hotovou náplň vylijeme na vychlazený základ a uhladíme.
- Hotový koláč dáme zchladit na cca 3 hodinky a poté můžeme podávat.
- Vrch koláče můžeme posypat oříšky, mrkvovými hoblinami či dozdobit baby mrkvičkami.
Napsat komentář