Znáte to, menstruace se neúprosně blíží a frekvence vašich nájezdů
do lednice a skříňky plné sladkostí se nebezpečně zvyšuje.
Snaha o zdravé a vyvážené stravování je během pár dní nenávratně pryč.
Každý měsíc se opakující pojídání sladkých,
slaných a jiných vysokokalorických nezdravostí a následné výčitky,
kdy chvilkovou radost střídá mizerný pocit. Jste nafouknutá, oteklá, zlostná a nešťastná.
Strašák jménem PMS
Pojmem PMS (z angl. premenstrual syndrome, premenstruační syndrom) označujeme soubor fyzických a psychických změn, kterými prochází kolem 30–40 % žen fertilního věku a 20–32 % premenopauzálních žen v období před začátkem menstruace.
Kdy se nejčastěji objevují chutě?
Vzrůstající chuť na sladké a nezdravé jídlo obvykle začíná již 7–10 dní před začátkem menstruace a koreluje tak s druhou polovinou cyklu zvanou luteální fáze. V tomto období se k žravosti přidružují i další projevy PMS jako nadýmání, zadržování vody, problémy s trávením a vylučováním, zhoršení kvality pleti, bolesti hlavy, únava a výkyvy nálad. Tento stav obvykle odeznívá s prvními dny menstruace.
Příčiny PMS a jaké faktory ho zhoršují
PMS je spuštěn hormonálními událostmi nastávajícími po ovulaci. Jeho projevy včetně chutí k jídlu až žravosti jsou však abnormální odpovědí na fyziologické a tedy přirozené děje, kterými jsou pokles estrogenu a vzestup progesteronu.[2] Snížení estrogenu nepříznivě působí na HPA osu, následkem čehož z nadledvinek uvolněný norepinefrin (noradrenalin) spustí snížení acetylcholinu, dopaminu a serotoninu.[3] Na druhé straně zvýšený progesteron a jeho metabolity ovlivňují neurotransmiterový systém v mozku, obsazují místo pro neuroreceptory na membráně receptoru kyseliny gama-aminomáselné (GABA) a mění jeho aktivaci. Dochází tak ke změnám na úrovni mediátorových systémů CNS vedoucím ke stavům únavy, poruchám spánku, snížení kognitivních funkcí, náladovosti, podrážděnosti, bolestem hlavy, úzkosti, smutku a plačtivosti, ztrátě motivace a stejně tak k nezvladatelným chutím ve snaze kompenzovat tento stav.[4,5,6] Zároveň dochází ke změně metabolismu glukózy až k inzulinové rezistenci.
Roli však hrají i další faktory, které zvyšují intenzitu PMS a souvisejících chutí. Většinu z nich je možné ovlivnit a tím příznaky PMS zmírnit.
- vysoké procento tělesného tuku a obezita
- působení stresu (psychického i fyzického)
- poruchy výživy (deficit nutričních makro i mikrominerálů)
- genetické faktory
- environmentální faktory a působení endokrinních disruptorů (narušují křehkou rovnováhu estrogenů a progesteronu v organismu)
- nezdravý životní styl (nedostatek spánku, konzumace alkoholu, kouření, nedostatek pohybu)
Sacharidy a vysokokalorická jídla během PMS pomáhají zlepšit náladu
Pokles serotoninu (5-hydroxytryptamin, 5-HT) u žen s PMS vyvolává neukojitelnou touhu po sacharidech, protože jídla bohatá na sacharidy zvyšují hladinu inzulínu, který zvyšuje přísun a hladinu trpytofanu (prekurzoru serotoninu) v mozku. Aktivace inzulínového receptoru kromě toho podporuje i kognitivní funkce, zpětně vazebně ovlivňuje regulaci HPA osy, má neuroprotektivní účinky a odstraňuje úzkost a depresivní stavy.[7] Inzulín zároveň zabraňuje rozkladu dopaminu, který je silným modifikátorem pozitivních emocí, primárně odpovědným za vzrušení, potěšení a pocit odměny. Vysokokalorická jídla po kterých nejčastěji saháme v premenstruačním období obsahující velké množství cukru a tuku rovněž přispívají ke zvýšení hladiny dopaminu. [8,9]
Máme se bránit útokům žravosti při PMS?
Na celou problematiku žravosti během PMS se musíme podívat z více stran. Pochopení komplexních dějů, které se v nás během PMS odehrávají je důležité pro zaujetí správného stanoviska ohledně žravosti. Za prvé si musíme uvědomit, že zvýšené chutě jsou v tomto období přirozené. Ženské tělo se v luteální fázi připravuje na energeticky náročné období eventuálního těhotenství nebo menstruace. Stejně tak může tělo skrze chuťové preference upozorňovat, že potřebuje doplnit živiny a to nejčastěji minerály.
Zvýšená chuť na konkrétní potraviny a přejídání mohou rovněž indikovat chyby ve stravování, kterých jsme se dopouštěli ve folikulární fázi. Položte si pár jednoduchých otázek a upřímně si na ně odpovězte: Jak pravidelně jíte? Nevynecháváte snídani? Nedržítre striktní dietu a neomezujete příliš kalorický příjem? Spíte dostatečně dlouho? Pravidelně sportujete? Jak jste na tom se stresem? Pijete alkohol?
Pamatujte, že i když si to během měsíce možná neuvědomujete, tělo nezapomíná a dluhy za chyby ve stravování a špatný životní styl si rádo bere zpátky právě v období před menstruací. Zvýšené konzumaci jídla se proto nemusíte striktně bránit, ale nezdravé potraviny nahraďte zdravějšími volbami, díky kterým tělo doplní potřebné látky.
Připravte se na chutě a vytvořte si plán
Jelikož už víme, co se s námi pravidelně před začátkem menstruace děje, je dobré mít po ruce záchranný plán:
- Naplánujte a navařte si jídlo dopředu (včetně zdravých dezertů) nesáhnete tak po nezdravostech, když na vás přijde hlad.
- Eliminujte sladkosti, přesolené a vysokokalorické potraviny ze svého dosahu, protože co nevidíte a nemáte doma, to nesníte.
- I mimo domov mějte po ruce vždy něco drobného k zakousnutí, nepodlehnete tak nekontrolovatelným vlčím chutím.
Poraďte si s chutěmi při PMS a dopřejte tělu, co potřebuje
Věnovat pozornost potřebám svého těla v tomto období je klíčové, ale ne vše, o co si naše tělo říká mu prospívá. Mnohé z potravin a chutí po kterých bažíte jsou viníkem nadýmání, zadržování vody, výskytu akné, bolesti hlavy a celkového zhoršení mentálního i fyzického stavu počas PMS.
Nahraďte rafinovaný (zpracovaný) bílý cukr, sůl, nasycené mastné kyseliny a fast food plný konzervantů a kalorií zdravějšími alternativami a dostaňte žravost pod kontrolu následujícími opatřeními:
Upravte jídelníček
- Jednoduché a rafinované cukry nahraďte komplexními sacharidy s nízkým glykemickým indexem (celozrnné výrobky, ovesné vločky, batáty, hnědá rýže, luštěniny, quinoa, pohanka).
- Místo sladkostí dejte přednost čerstvému, sušenému nebo lyofilizovanému ovoci bez přidaného cukru a konzervantů.
- Nezdravá sladidla vyměňte za med, datlový, ječný nebo rýžový sirup, panelu, kokosový cukr či stévii.
- Při chutích na čokoládu si vyberte kvalitní vysokoprocentní hořkou čokoládu.
- Snižte příjem soli a nahraďte ji kořením a čerstvými bylinkami (snížením soli se zmírníte nadýmání a zavodnění organismu).
- Nasycené mastné kyseliny (živočišné tuky) vyměňte za zdravé nenasycené mastné kyseliny (oříšky, semínka, avokádo a za studena lisované panenské oleje).
- Vylučte alkohol a kofein a dejte přednost kvalitnímu zelenému čaji který obsahuje L-Theanin působící proti úzkosti, depresím, nespavosti a zhoršení kognitivních funkcí.
- Zvyšte příjem bílkovin (libové maso, ryby, mořské plody, kysané mléčné výrobky, oves, quinoa, pohanka, luštěniny), které zajistí delší pocit sytosti.
- Zvyšte příjem vlákniny (zelenina, ovoce, luštěniny, oves, žito a ječmen, hnědá rýže).
- Jezte menší porce vícekrát za den.
- Dodržujte pitný režim.
Napsat komentář